Vrolijk afscheid nemen van je baby of peuter

Net als alle kinderen maakt ook jouw kleintje een periode door waarin hij of zij begrijpt dat jij...

Net als alle kinderen maakt ook jouw kleintje een periode door waarin hij of zij begrijpt dat jij als ouder onvervangbaar voor hem of haar bent, maar nog niet doorheeft dat wat je niet ziet, wel blijft bestaan. Ook al ben je in de kamer ernaast, je baby is bang om jou te verliezen. Deze angst is heel natuurlijk en maakt deel uit van een normale ontwikkeling. Sterker nog, het is een teken dat je kind veilig is gehecht. De heftigheid, duur en ontwikkeling van wat we scheidingsangst noemen, variëren van kind tot kind.

Dat alles neemt niet weg, dat afscheid nemen soms best heel pittig is. Wat kun je doen om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen voor jou en je kind?

- Bij het afscheid nemen is het goed om aan je kind te vertellen waar je heengaat, wanneer je weer terugkomt en wie hem of haar komt ophalen. 

- Neem eenmalig en kort afscheid. Blijft niet te lang hangen. Huilt je kind bij het afscheid, kom dan niet terug om te troosten of voor nog een extra knuffel. Dat werkt voor je kind verwarrend, want je hebt al afscheid genomen. Sterker nog, het maakt je vertrek alleen maar moeilijker, voor je kind, maar ook voor jezelf.

- Thuis kun je met je kind ‘kiekeboe’ spelen. Dit is een leuke manier om je kind te laten ervaren dat als je iets of iemand niet ziet, niet betekent dat iets of iemand er niet meer is en niet meer terugkomt. Je kunt ook als je uit het zicht van je kind bent, je stem laten horen door bijvoorbeeld te zingen of een beetje te rommelen.

- Wat ook kan helpen, is een vast ritueel. Dit geeft houvast. Zo kun je als je je kind wegbrengt steeds zeggen wat je doet of benoemen wat je ziet. Bijvoorbeeld: ‘we gaan je jas uitdoen en dan kun je leuk gaan spelen’ of ‘ik zie Robin al, laten we samen gaan kijken’.

- Breng je je kind naar een kinderdagverblijf, dan kun je een praatje met de pedagogisch medewerkers op de groep maken. Zo ervaart je kind dat het prima is om bij hen te blijven.

Heb je zelf moeite om je kind achter te laten? Ook al huilt hij of zij soms hartverscheurend, het duurt vaak niet langer dan vijf minuten. Gaat je kind naar het kinderdagverblijf? Bedenk dan dat de pedagogisch medewerkers veel ervaring hebben met het troosten van kinderen en er zijn voor je kind. En natuurlijk kun je altijd afspreken om later even contact te hebben per telefoon of app over hoe het gaat. Het geeft een gerust gevoel als je hoort dat je kind al snel lekker is gaan spelen en het helpt bij het volgende afscheid.

Meer weten?

https://www.famme.nl/supersimpele-tips-voor-een-afscheid-zonder-tranen/

 

vrolijk afscheidnemen vrolijk afscheidnemen