Help, mijn peuter is te vroeg wakker!

Niet iedere ochtend voor dag en dauw uit de veren moeten is wel zo fijn...

Nog voor de vogels beginnen te fluiten, staat je peuter blij aan je bed of roept vrolijk: “Ik ben wakker!”. Je weer omdraaien en je kind negeren gaat niet. Kinderen worden over het algemeen tussen 6.00 en 7.30 uur wakker. Begint jouw peuter steeds maar weer eerder met de dag, dan kan dat je flink opbreken. Als ouder van een jong kind een gat in de dag slapen, is er niet bij, maar niet iedere ochtend voor dag en dauw uit de veren moeten is wel zo fijn. Hoe pak je dat aan?

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen waarom je peuter zo vroeg wakker wordt. Heeft je kind trek of dorst, is de kamer niet donker genoeg, heeft je kind het te koud of te warm of gaat hij of zij te laat en te slaperig naar bed? Als dat allemaal niet het geval is, kunnen de volgende tips je misschien helpen.

1. Jij bepaalt het tijdstip. Je eerste reactie als je kind begint te roepen, is waarschijnlijk dat je hem of haar uit bed haalt. Voor je kind is dat het teken dat de dag is begonnen, hoewel hij of zij geen idee heeft hoe laat het is. Doe daar je voordeel mee: zolang je kind geen klok kan kijken, bepaal jij het tijdstip om uit bed te gaan. Schuif dit steeds tien minuten op. Start niet met een te laat tijdstip, maar begin bijvoorbeeld om 6.00 uur, een normale tijd voor kinderen om wakker te worden.

2. Reageer zo saai mogelijk. Als je in alle vroegte met je wakkere peuter gaat praten, maak je het veel te gezellig. Ook het licht aandoen, knuffelen en samen naar de woonkamer gaan, wekken de suggestie dat zo vroeg opstaan normaal is. Houd de gordijnen dicht, praat op fluistertoon, zeg niet te veel maar wel dat het nog nacht is en stop je kind weer toe. Word vooral niet boos, want daar wordt een kind juist wakker van.

3. Ontbijt niet te vroeg. Als je kind altijd vroeg wakker is en je daardoor ook vroeg ontbijt, kan het zijn dat je kind daarom wakker wordt. Ga daarom liever niet direct na het opstaan ontbijten, maar word eerst rustig wakker.

4. Wees consequent. Als je de ene dag zucht, de andere dag grinnikt en je kind laat spelen of in je bed neemt en de andere keer smeekt of hij of zij je alsjeblieft wil laten slapen, weet je kind niet wat de bedoeling is. Kies dus voor één reactie en blijf daarbij.

5. Maak je niet druk om je andere kind(eren). Net als bij vuurwerk slapen de meeste kinderen ook gewoon door peutergeroep heen. Voor jou heeft dit geroep een signaalfunctie, een broer en/of zus heeft daar geen last van. Tenzij ze heel licht slapen, of toch al op het punt stonden om wakker te worden. Maak dan afspraken over wanneer ze mogen kletsen en uit bed mogen.

6. Verschonen en terugleggen. Ook als je peuter heeft gepoept, is dat nog geen reden om de dag te beginnen. Verschoon je kind zo stil mogelijk, bij zo weinig mogelijk licht, en leg hem of haar weer in bed. Maak het allemaal zo saai mogelijk.

7. Korter of langer middagslaapje. ’s Nachts slecht slapen kan ook veroorzaakt worden doordat je kind overdag slecht slaapt. Veel kinderen slapen overdag te weinig. Dat leidt tot oververmoeidheid, waardoor ze ook ’s nachts slechter gaan slapen. Schaf het middagslaapje dus niet zomaar af, maar alleen als je zeker weet dat je kind eraan toe is [zie blog middagslaapje].

8. Niet te vroeg of te laat naar bed. Pas op met te laat naar bed brengen. Als kinderen naar bed gaan als ze al oververmoeid zijn, worden ze vaak drukker en kunnen ze daardoor moeilijk de slaap vatten. Het gevolg: slaaptekort, een slechte nachtrust en soms ook weer heel vroeg wakker worden. Wees er dus alert op dat je kind naar bed gaat voordat hij of zij oververmoeid raakt.

9. Laat je kind op zijn of haar kamer blijven. Met een kind van drie kun je afspraken maken over wat te doen als hij of zij wakker wordt. Bijvoorbeeld dat hij op zijn eigen kamer speelt of een boekje leest tot jij komt. Of dat je peuter pas naar je kamer mag komen als het licht wordt of door jou geroepen wordt.

10. Koop een kinderwekker. Daarop staat vaak een figuur dat zijn ogen open en dicht kan doen. Ogen open betekent: tijd om uit bed te gaan. Die tijd stel je zelf in.

Kies voor een aanpak en houd die consequent vol. Het duurt echt even voordat je kind door heeft wat de bedoeling is. Wordt je peuter al langere tijd zo vroeg wakker, gun hem of haar dan de tijd om te wennen aan de nieuwe routine.

Slaap lekker!

 

Juli - slapende ouders wakkere peuter Juli - slapende ouders wakkere peuter